Nico nukt

koeOngelooflijk hoe Nico commentaar heeft en geeft. Op alles en iedereen. Niets ontsnapt aan zijn kritiek. Als je dan vraagt “hoe moet het dan?” antwoordt hij steevast “’t zijn allemaal zakkenvullers”. Nee, je kunt er geen zinnig gesprek mee voeren. En toch is Nico niet de slechtste. Nico is een slimme vent. Hij kan klaar en duidelijk problemen analyseren. Kon, want nu is dit anders. Sinds de boycot van Rusland heeft hij als perenkweker geen goed woord meer over de politiek, over zijn vakvereniging en over heel zijn omgeving. Jammer. Als je hem zijn gedacht vraagt, nukt hij als een klein kind.  Hij wil niet meer praten. Hij sluit zich op, gelukkig niet in zijn frigo…. ’t Is ernstig.
Iedereen is van dezelfde mening: Nico ga je best uit de weg of je krijgt een veeg uit de pan. Medelijden krijg je, zeker met zijn vrouw Charline. Ze heeft al verteld dat ze zo niet langer bij Nico kan blijven. Wie helpt haar? Wie helpt Nico?

Praat erover

 • In je hoofd maak je van een mug een olifant. Je gevoelens van kwaad en ongemak overmeesteren je. Je weet er geen blijf mee. Ze halen je uit je concentratie en verstoren je rust, ook die ’s nachts. Zoiets kan je niet alleen te boven komen. Praat met iemand over je zorgen.
 • Als twee mensen over een probleem nadenken, weten ze doorgaans een stuk meer. Misschien zegt je gesprekspartner wel iets waarvan je dan denkt: “Zo had ik het nog niet bekeken”.
 • Als je weet dat er iemand naar je luistert en begrip heeft voor jouw probleem, krijg je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.
 • Praten werkt. Verwarde gevoelens worden ontrafeld en krijgen een naam. Wat zich binnen in je afspeelt wordt minder bedreigend. Stop je problemen niet weg, maar lucht je hart als je het nodig vindt.
 • Praten is een teken van sterkte, niet van zwakte.
 • Als praten moeilijk is, kan schrijven gemakkelijker zijn. Sommigen schrijven zelfs een brief aan de koning. Die zal beleefd antwoorden, maar je probleem zal hij niet oplossen. Het van je afschrijven is belangrijker dan een antwoord.
 • Je kan die brief ook laten lezen door iemand die je 100% vertrouwt. Het kan een leidraad zijn voor een gesprek.

Praat met je buur  

 • Ook al is je buur een “zaag”, geef de moed niet op en probeer contact te houden. Laat hem niet stikken. Het wordt alleen maar erger.
 • Help zijn kritiek op alles en iedereen te ontmaskeren. Zoek en vind een positief verhaal.
 • Vraag hem om raad. Het is een antistof tegen zijn giftig denken.
 • Respecteer en waardeer hem in zijn analyse van de situatie. Praat over het onhaalbare van zijn oplossingen.

“Heb je ze alle vijf”?

 

Hoe help ik?

 1. Neem de tijd om te luisteren
 2. Geef aandacht en interesseer je echt en gemeend
 3. Erken het probleem en toon respect
 4. Geef vertrouwen dat wat je vertelt, vertrouwelijk blijft.
 5. Samen de gepaste hulp zoeken is het doel.

 

Hoe help ik niet?

 1. Helpen onder voorwaarden “eerst doe jij dit en dan zal ik je helpen”
 2. Sussen “alles komt goed”
 3. Oordelen over iemand en zijn situatie.
 4. Vergelijken en verwijzen naar anderen
 5. Dadelijk klaar staan met het “gepaste advies”

Geert Storme
coördinator “Zot van (‘t) Boeren”