Drie dagen film en psychiatrie – Le Herisson

02-10-2018 14:30 - 22:00
P.Z. H. Hart Ieper
Address: Poperingseweg 16, Ieper

‘De vermaatschappelijking van de psychiatrische zorg.’ Een thema dat in de psychiatrie de laatste jaren vooraan op de agenda staat. Het zou drempelverlagend moeten werken. Maar doet het dat ook? Is de maatschappij er klaar voor? Zijn psychisch kwetsbare mensen er klaar voor? Door middel van filmvertoningen met een link naar psychiatrie wil het P. Z. H. Hart psychische kwetsbaarheid begrijpbaar maken en de beeldvorming rond psychische aandoeningen bespreekbaar stellen.
Dankzij de vruchtbare samenwerking met Filmuniversiteit Ieper vinden steeds meer mensen de weg naar dit filmevenement.
Drie dagen vertoont het ziekenhuis in zijn auditorium een film in een namiddag- en een avondvertoning. Het psychiatrisch thema dat bij de film komt kijken wordt telkens kort belicht door een deskundige. Achteraf is er gelegenheid om over de film en de aandoeningen informeel bij te praten.

De voorstellingen hebben plaats in het auditorium van het P. Z. H. Hart
Toegangstickets zijn verkrijgbaar aan het onthaalvan het P. Z. H. Hart of op 057 23 91 11
Toegang: € 6

Drankje in de cafetaria na de voorstelling inbegrepen.
Gratis voor de leden van Filmuniversiteit, op vertoon van de lidkaart.
Week van de geestelijke gezondheid 2018.
www.pzheilighart.be

Films

Le Herisson (di 2 oktober)

Inleiding over ‘levensperspectief’ door Marian Vanacker, Dienst Zinzorg en Pastoraal P.Z. H. Hart

Paloma, is een intelligent meisje van 11 jaar dat niet lekker in haar vel zit. Ze besluit op haar twaalfde verjaardag zelfmoord te plegen. Maar eerst geeft ze zichzelf een halfjaar, om er zeker van te zijn dat het leven niet alsnog mooi genoeg is om geleefd te worden. In hetzelfde Parijse gebouw waar zij met haar familie woont, wonen de conciërge Renée, een kluizenaar die volledig in haar boeken verdiept is, en de mysterieuze Japanner Kakuro. Tussen hen ontstaat een onverwachte vriendschap waardoor Paloma een andere kijk op het leven krijgt.

Om 14.30u en 20.15u

La Pazza Gioia (do 4 oktober)

Inleiding rond ‘bipolaire stoornis’ door dr. Joke Verhaeghe, psychiater P.Z. H. Hart

Beatrice is een mythomane die ervan overtuigd is dat de groten der aarde tot haar vriendenkring behoren. Donatella is een jonge gesloten vrouw die leeft in haar eigen mysterieuze wereld. Samen ontvluchten ze de psychiatrische instelling, wagen zich aan een dol avontuur en gaan zo de confrontatie aan met hun demonen.

Om 14.30u en 20.15u

Les Fils De La Terre (di 9 oktober)

Inleiding rond ‘depressie in het landbouwleven. Maar er is meer aan de hand …’
door Geert Storme, coördinator project ‘Zot van ’t boeren’ Westhoek/Midden-West-Vlaanderen

Docu-drama over het harde leven van een boerenfamilie in de Franse Pyreneeën. Een jaar lang wordt veeboer Sébastien Itard gevolgd. Hij heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen en om financieel en psychisch het hoofd boven water te houden. Kan hij zijn zwangere vrouw en haar kinderen uit een vorig huwelijk een toekomst bieden?

Om 14.30u en 20.15u

Meer info